Etusivu: Rautatiealan sääntelyelin
Etusivu: Rautatiealan sääntelyelin
Valikko

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom pyrkii takaamaan verkkosivustojensa saavutettavuuden lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta mukaisesti.

Tämä saavutettavuusseloste koskee Saantelyelin.fi-sivustoa.

Verkkosivuston saavutettavuuden tila

Tämä verkkosivusto täyttää lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 (Ulkoinen linkki) vaatimukset osittain. Verkkosivusto täyttää kuitenkin WCAG-kriteeristön kriittiset A & AA-vaatimukset. Vaatimusten noudattamatta jättämiset ja vaatimuksiin sovellettavat poikkeukset mainitaan jäljempänä.

Ei-saavutettava sisältö

Jäljempänä mainittu sisältö ei ole saavutettavissa seuraavista syistä:

Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 (Ulkoinen linkki) noudattamatta jättäminen

Seuraava sisältö ja/tai toiminnot eivät ole vielä vaatimusten mukaisia:

 1. (WCAG 2.1.1, 2.4.3, 4.1.2) Joidenkin lomakkeiden toimintojen käyttäminen ruudunlukijalla tai näppäinkomennoin on haastavaa ja joissain tapauksissa mahdotonta (esim. kolmesta syötekentästä koostuvaa aikavalinta ja liitetiedostokenttä).
 2. (WCAG 1.3.1, 2.1.1, 2.4.7) Lomakkeisiin liittyvää lisätietotoiminnallisuutta (i-kuvake) ei voi käyttää näppäinkomennoin tai ruudunlukijalla.
 3. (WCAG 1.1.1) Joissain PDF-dokumenteissa on käytetty kaaviokuvia, joille ei ole asetettu tekstivastineita.
 4. (WCAG 1.3.1) Joissain PDF-dokumenteissa on ruudunlukijakäyttöä haittaavia muotoilupuutteita (esim. tyhjiä rivinvaihtoja ja otsikkotasoin merkkaamattomia otsikoita).
 5. (WCAG 1.3.1) Joidenkin PDF-dokumenttien taulukkorakenteissa on ruudunlukijakäyttöä haittaavia puutteita (esim. tekstin asetteluun käytetyt taulukkorakenteet, puuttuvat ohjelmalliset sarakeotsikot ja samankaltaisten tietojen jakaminen useampaan eri taulukkoon).
 6. (WCAG 1.3.1) Joidenkin PDF-dokumenttien alaviitteitä ei ole linkattu tekstiin ja niiden tulkitseminen on hankalaa ruudunlukijalla.
 7. (WCAG 1.4.3) Joissain PDF-dokumenteissa on joitakin kontrastiongelmia (valkoinen teksti sinisellä taustalla ja leipätekstin väriset linkit).
 8. (WCAG 1.3.1) Lomakkeiden eri osioille ei ole määritetty ohjelmallista otsikkoa eikä osioiden sisällä olevia yhteen kuuluvia elementtejä ole ryhmitelty. Tämä vaikeuttaa lomakkeen rakenteen hahmottamista ruudunlukijalla.
 9. (WCAG 1.3.1) Joidenkin Excel-dokumenttien rakenne on monitasoinen ja hankala hahmottaa ruudunlukijakäytössä.
 10. (WCAG 3.3.1, 4.1.3) Lomakkeiden virheilmoituksia ei ole merkitty saavutettavasti.
 11. (WCAG 1.4.3) Lomakkeiden tekstien kontrasteissa on joitakin puutteita (valkoinen vihreällä).
 12. (WCAG 1.3.1, 4.1.3) Ruudunlukijakäyttäjä ei saa tarpeeksi tietoa lomakesivun vaihtumisesta.
 13. (WCAG 4.1.2) Lomakkeiden CAPTCHA-kuvavarmennukseen liittyvän syötekentän ohjelmallinen nimilappu ei ole saavutettava.
 14. (WCAG 1.4.4) Lomakkeiden sisällössä on joitakin skaalautumisongelmia, jos tekstiä suurennetaan 200 %.
 15. (WCAG 4.1.2) Lomakkeiden iframe-elementtien otsikot eivät kuvaa elementtien sisältöä.

Sovellettava lainsäädäntö ei kata tiettyjä sisältöjä

Seuraava sisältö ja/tai toiminnot eivät ole saavutettavissa, koska sovellettava lainsäädäntö (Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019) ei kata niitä.

 1. Traficomin hallinnoimalla Youtube-kanavalla sekä Dreambroker-palvelussa on ennen 23.9.2020 julkaistua videosisältöä. Osasta tällaisesta videosisällöstä puuttuu tekstitys ja/tai kuvailutulkkaus. Ennen 23.9.2020 julkaistua videosisältöä ei lain mukaan tarvitse tehdä takautuvasti saavutettavaksi tai poistaa.

Asiointipalvelut

Kirjautumisen takana olevat asiointipalvelumme ovat osa erillistä kokonaisuutta, joka on julkaistu ennen 23.9.2018. Näin ollen saavutettavuusvaatimukset koskevat asiointipalveluita 23.9.2020 alkaen.

Tämän saavutettavuusselosteen laatiminen

Tämä seloste on laadittu 14.5.2020.

Selostetta tarkistettiin viimeksi 14.5.2020

Palaute ja yhteystiedot

Huomasitko saavutettavuuspuutteen verkkosivuillamme? Ilmoita siitä meille ja teemme parhaamme, jotta voimme tarjota tiedot ja sisällöt saavutettavassa muodossa niin pian kuin mahdollista! Voit ottaa yhteyttä joko verkkolomakkeella tai sähköpostilla.

Anna saavutettavuuspalautetta tällä verkkolomakkeella

Sähköpostiosoite palautteen antamiseksi: viestinta(at)traficom.fi

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin verkkosivujen (ja erillissivustojen) saavutettavuudesta ja palautteiden käsittelystä vastaa Traficomin viestintä.

Täytäntöönpanomenettely

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit antaa palautteen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston saavutettavuusvaatimukset.fi-sivustolla kerrotaan, miten valituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö

Päivitetty